A vetületek közötti átváltások lehetőségei

 

A geokódolt felvételt a térinformatikai programok segítségével más vetületbe transzformálhatjuk, az alábbi módszerek valamelyikének segítségével, amit összefoglalóan az alábbi ábra mutat. Az ábráról leolvasható, hogy két vetületi rendszer koordinátái közötti átváltásra három alapvető módszer alkalmazható.

1.         A vetületek közötti átváltások során alkalmazhatunk közvetlenül a két rendszerbeli vetületi koordináták közötti síktranszformációt (Varga, 1981a; Völgyesi et al., 1994).

2.         A kiinduló vetületi koordinátákból (X1,Y1) az inverz vetületi egyenletek segítségével ellipszoidi koordinátákat 11) számíthatunk. Ezeket a koordinátákat a célrendszerbeli ellipszoidi koordinátákká transzformáljuk 22), majd ezekre alkalmazzuk a célrendszerbeli vetületi egyenleteket és vetületi koordinátákat (X2,Y2) számítunk (DMA, 1986; Molodensky et al., 1960; Badekas, 1969).

3.         A kiinduló vetületi koordinátákból először ellipszoidi koordinátákat, majd abból geocentrikus koordinátákat számítunk. Ezeket transzformálva, kapjuk a célrendszerbeli geocentrikus koordinátákat (Bursa, 1962; Wolf, 1963). Ezekből számítjuk a célrendszerbeli ellipszoidi, majd vetületi koordinátákat.

 

 

Általánosságban igaz, hogy az összetettebb transzformáció alkalmazásával nagyobb területen érvényes, globális transzformációkat nyerünk. Cserébe viszont csökken a transzformáció pontossága. Ugyanakkor az összetettebb transzformációk esetében is meghatározhatók olyan lokális paraméterek, amelyeknek az alkalmazásával geodéziai pontossággal lehet a vetületek közötti átváltást végrehajtani.

 

Tovább

Tartalom