Több csatornás képek és megjelenítésük

A többcsatornás (multispektrális) felvételek ugyanarról a képpontról, felszínelemről több, független mérési adatot tartalmaznak. Ezek a mérési adatok a teljesítményspektumból bizonyos hullámhossztartományokban vett minták. Ilyen multispektrális (3 csatornás) adat a színes fénykép.

RGB megjelenítés
Többcsatornás felvételek megjelenítésére lehetőségünk van kiválasztani három csatorna adatát, és ezekhez a kék, zöld illetve piros színeket rendeljük hozzá (ezek az alapszínek).  

Valódiszínes megjelenítés

Ha a kiválasztott csatornák eredetileg a látható tartomány kék, zöld és piros hullámhosszainak megfelelő tartományokat mintavételezték, akkor az előállított képet valódiszínes (true color) képnek nevezzük. Ilyen például a MODIS felvételek 1,4,3 csatornáiból előállított színes kép.

A TERRA műhold MODIS felvételének 1., 4. és 3. csatornájának adatai a piros, a zöld és a kék szín árnyalatai szerint megjelenítve.

Az előző 3 csatorna adatából előállított valódi színes kép.


Hamisszínes megjelenítés

Ha más sorrendben, vagy más csatornákat rendelünk a megjelenítés során az egyes alapszínekhez, akkor hamisszínes (false color) képet kapunk. Ezek a képek a látható tartományban nem elkülöníthető jelenségek elkülönítésében segítenek. Így például a MODIS adatok esetén gyakran használják a 6,5,4 csatornákból összeállított képet a felhőzet és a hó elkülönítésére. A 6,5,4 csatornákból előállított hamisszínes kép azt jelenti, hogy a 6. csatorna adatát a vörös, az 5. csatorna adatát a zöld, a 4. csatorna adatát a kék színnel jelenítjük meg. A színeknek ezt a sorrendjét az alapszínek angol kezdőbetűiből összeállított mozaikszó (RGB) adja meg.

A 6., 5. és 4. csatorna adataiból előállított hamisszínes kép.

Tovább

Tartalom