Műholdas adatok és megjelenítésük

Egycsatornás adatok szürkeskálás megjelenítése


Számos távérzékelő eszköz állít elő egycsatornás adatot. Ilyenek például az Ikonos és a SPOT műholdak pankromatikus leképezői.
A pankromatikus ('minden szín') általában egy a teljes látható spektrumot lefedő, széles hullámhossztartományú érzékelést jelent. A közismert eszközök küzül ilyen volt a fekete-fehér fénykép vagy televízió adás. A távérzékelésben ma is szívesen alkalmazzák. Egyrészt az avatatlan szemlélő is könnyen értelmezni tudja az ilyen felvételt, másrészt a széles hullámhossztartományban sokkal több energia érkezik a távérzékelő műszer érzékelőjébe, mint a multispektrális érzékeléshez használt keskenyebb csatornák esetén. Ez a feltétel lecsökkenti az egyetlen képpontról érkező energia megméréséhez szükséges időt és lehetővé teszi a műszer nyílásszögének (apertúrájának) csökkentését , ezzel lehetővé teszi a nagyobb földfelszíni geometriai felbontást.

A SPOT műhold pankromatikus felvételének részlete Budapest belvárosáról.

Az egycsatornás pankromatikus adatokat hagyományosan szürkeskálán szokták megjeleníteni. Ez egyrészt  légifénykép-szerű megjelenést eredményez, másrészt nem kelt a szemlélőben hamis képzeteket.

Egycsatornás adatok álszínes (pseudocolor) megjelenítése
Az egycsatornás képek megjelenítésének másik módja álszínek (pseudocolor) használata. Ekkor a megjelenítésre szánt kép pixelértékeihez egy táblázat (paletta, LUT=Look Up Table) alapján színeket rendelünk. Erre példa amikor a TERRA  műhold termális csatornájának adataihoz a kéktől a sárgán át a pirosig tartó színeket rendelünk a hőmérsékletnek megfelelően.

TERRA műhold MODIS felvételéből számított hőmérséklet értékek álszínes (pseudocolor) megjelenítése. A kép bal alsó sarkában van az egyes hőmérsékletértékekhez tartozó színeket mutató paletta.

 

Tovább

 

Tartalom