Műholdvevő állomás  
   Az antennatányér végleges elhelyezése
  és kalibrálása
2002. októberében az ELTE Lágymányosi épületének tetején üzembe helyeztünk egy műholdvevő állomást, amely eredetileg kisfelbontású műholdkképek (NOAA HRPT, FengYun CHRPT) vételére volt alkalmas. 2004 szeptemberében a vevőállomás komoly fejlesztésen esett keresztül. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával mind a parabolatányért és annak mozgatórendszerét, mind a vevőfejet és az észlelő elektronikát nagyobbra, illetve bővített kapacitásúra cseréltük. Ennek eredményeként az állomás alkalmassá vált a TERRA és AQUA erőforráskutató műholdak 250 méter felszíni felbontású MODIS képeinek vételére is. Nemcsak hazánkban, de régiónkban is ez az egyetlen ilyen kapacitású vevő, a legközelebbi hasonló állomás Berlinben üzemel.

A budapesti Petőfi-hídról jól látható vevőállomás (a híd budai hídfőjének déli oldalán, a ELTE tömbje tetején feltűnő gömbtől a híd irányában) jól látható változáson esett keresztül 2004 szeptemberében. A korábbi, 2,4 méteres, tömör parabolatányér eltűnt, azt egy 3,2 méteres, rácsos borítású, fekete, szintén parabola alakú antenna váltotta fel. Ez az antenna gyakrabban fordul az áthaladó műholdak irányába: több szatellitet képes követni mint az elődje.


Az antenna mozgása során a célba vett hold által éppen abban az időpontban készített, a Föld felszínét ábrázoló digitális műholdfelvétel rádiójeleit veszi, amelyeket a központi egység digitális képpé alakít. Azokról a területekről készül tehát kép, amelyeket a műholdak akkor "fényképeznek", amikor Budapestről, az antennától nézve a horizont felett vannak. A vételkörzet így a teljes Európára (Izlanddal), ázsia és Afrika egy részére (az Aral-tóig, Közép-Iránig, az Arab-félsziget közepéig, a Szaharáig és a Kanári-szigetekig) terjed ki.

A fejlesztést megelőzően az állomás a NOAA és a FengYun, alapvetően meteorológiai célú holdak 1 négyzetkilométer felbontású, 5 ill. 10 csatornás (a digitális kép egyszerre ennyi hullámsávban, "színben" áll rendelkezésre) jeleinek vételére volt alkalmas. A mostani fejlesztéssel a TERRA és az AQUA erőforráskutató holdak 250*250 méteres felszíni felbontású, és 36 (!) csatornás MODIS-jeleit is vesszük, ami érdemi áttörést jelent a hazai környezetkutató távézékelésben.


A Holt-tenger, a Júdeai-hegyek és a Jordán-sivatag a TERRA hold MODIS felvételénKépek az antenna felállításáról:
Néhány általunk vett felvétel: