Vetületi átszámítások az EOV, Gauss-Krüger, UTM és sztereografikus koordináták között
TIMÁR Gábor
ELTE Geofizikai Tanszék Űrkutató Csoport

A magyarországi térképészeti és térinformatikai gyakorlatban gyakran előforduló probléma, hogy a különböző vetületű topográfiai térképek illetve GPS-adatok hogyan válthatók át egymás között. Az átváltási szabványt a Földmérési és Távérzékelési Intézet által forgalmazott TRAFO.EXE állomány jelenti. Ennek online változata is elérhető itt. Ugyanakkor széleskörű igény merül fel egy ingyenes átváltóprogramra, illetve arra, hogy az átszámítások matematikai háttere programozási szinten közismertté váljon.

Ezen a honlapon egy ilyen Excel-állományt talál. Válassza ki a kívánt bemenő koordinátarendszert, és töltse ki a kék színű cellákat a bemeneti koordinátákkal. A kiválasztott panelen azonnal, piros színnel megjelennek a pont koordinátái a másik három rendszerben, illetve az EOV 1:10000-es, a Gauss-Krüger, illetve sztereografikus 1:25000-es szelvényszám, illetve az UTM-zónaszám. Az állományban rejtett munkalapok (worksheet) találhatók, ezek felfedésével a számítási eljárások végigkövethetők,

A bajnok25.xls Excel tábla letöltése.

Pontosság: az eljárás az alapfelületek közötti átváltásokhoz a Bursa-Wolf transzformációt tartalmazza, pontossága a sztereografikus vetületet is érintő átszámításoknál kb. 3 méter, minden más esetben jobb, mint 1 méter.

A használat feltétele: az állomány szabad felhasználású (freeware), a szerzői jogok fenntartása mellett hozzájárulok az állomány kizárólag ingyenes terjesztéséhez.
Tudományos célú alkalmazások esetén a következő publikációkra történő hivatkozást kérem (természetesen csak az alkalmazott átszámítás szerint):
(EOV):
TIMÁR Gábor, MOLNÁR Gábor (2002):A HD72 » ETRS89 transzformáció szabványosítási problémái. Geodézia és Kartográfia 54(12): 28-30.
(Gauss-Krüger):
TIMÁR Gábor, KUBÁNY Csongor, MOLNÁR Gábor (2003): A magyarországi Gauss-Krüger vetületű katonai topográfiai térképek dátumparaméterei. Geodézia és Kartográfia 55(7): 20-24.
(sztereografikus):
TIMÁR Gábor, MOLNÁR Gábor, MÁRTA Gergely (2003): A budapesti sztereografikus, illetve a régi magyarországi hengervetületek és geodéziai dátumaik paraméterezése a térinformatikai gyakorlat számára. Geodézia és Kartográfia 55(3): 16-21.

Bármilyen kérdéssel forduljon hozzám.

Utolsó módosítás: 2008 MAJ 27