Földkutatás a világűrből

Elektronikus jegyzet

Írta: Molnár Gábor
Lektorálta: dr. Lichtenberger János

A Földkutatás a világűrből tantárgy célja, hogy a földtudományi Bsc hallgatókat esettanulmányok bemutatásával közelebb hozza ahhoz, hogy önállóan képesek legyenek távérzékelt adatok alkalmazására. Ilyen jellegű feladatok a TDK munkák, a szakdolgozat, illetve a diploma megszerzése után is számos alkalommal előfordulhatnak.

A tárgy célja továbbá, hogy egy-egy megoldandó, a földtudomány témakörébe eső feladat esetén felismerjék ha a feladat legésszerűbb, leghatákonyabb megoldásához távérzékelt adatokra van szükségük, fel tudják mérni, hogy milyen típusúak ezek az adatok, és a megrendelt, beszerzett adatokat azután saját céljukra képesek legyenek használni, és belőlük a szükséges információkat képesek legyenek kinyerni.

A tantárgy értelemszerűen épít a részben átfedő tematikájú „Távérzékelés” és a távérzékelt adatok felhasználásában a „Térinformatika” tantárgyak keretében megszerzett ismeretekre. Az esettanulmányok bemutatásának az a célja, hogy a korábban megszerzett ismereteket konkrét feladatok megoldásán keresztül összegezze.


Tovább a tartalomjegyzékre