Szubsztraktív színkeverés

A nyomtatási eljárások során általában a fehér háttér elé nyomtatott színekkel dolgoznak. A papír és a rányomtatott festék visszaveri a környezeti minden alapszínt tartalmazó  fehér fényt. A nyomdatechnikában nem az additív színkeverésnek megfelelő alapszíneket alkalmazzák, hanem olyan festékeket, amik valamelyik alapszínt elnyelik. Igy a pirosat elnyelő cián, a kéket elnyelő sárga és a zöldet elnyelő lila (magenta) festéket alkalmazzák.
A fehér papírra nyomtatott cián színű festék elnyeli a ráeső fehér színből a vöröset, és csak a kéket és a zöldet engedi a papírról visszaverődni. Ha a cián festék fölé sárga festéket nyomtatunk, akkor az a kék színt is elnyeli, így csak a zöld színű fény képes a papírról visszaverődni. Ha erre lila (magenta) festéket nyomtatunk, akkor az a zöld színt is elnyeli, így fekete színt állítottunk elő. Mivel ez a fekete szín előállításának időigényes és drága módja, ezért a nyomtatókban többnyire külön fekete festéket alkalmaznak.

Mivel az egyes festékek az alapszíneket kivonják a fehér fényből, ezért ezt a színmodellt szubsztraktív ('kivonó') színkeverésnek nevezzük. A felhasznált színek angol kezdőbetűi alpján CYMK (cián C, sárga Yellow, lila Magenta, fekete blacK)
 

Tovább

Tartalom